Swenglish

Acronym For When Swedish Meets English
Share

Reklambilderna på vackra kvinnor och män i underkläder och badkläder.

May 15th, 2010 by sillyprawn

Du har säkert också sett dem – reklambilderna på vackra kvinnor och män i underkläder och badkläder. En del personer tyker att bilder på halvnakna människor är fina, medan andra tycker illa om dem. De tycker att bilderna är förnedrande, och att de säger till oss att vi också måste vara smala, vackra och sexiga. Vad tycker du?

Jag kommer från Singapore, där vi har olika saker från hela världen. Jag tror att de flesta personer inte har någonting mot reklambilderna på kvinnor och män i underkläder eller badkläder. Eftersom vi har sett dem så ofta har de blivit vanliga för oss. Vi har vant oss.

Jag har inga problem med reklambilderna men jag kan förstå varför en del personer kan vara oroliga. De som har små eller tonårsbarn har grund att bli oroligt för att de påverkas mer. Jag tror om föraldrarna förklarer det för dem att barn ska förstå. Det är kanske en bättre lösning än stänga av TC eller dölja magasin som har reklambilder.

När jag köper någonting måste jag se hur det set ut. De flesta gillar att titta på vackra saker, särsiklt vackra människor. Det finns undersökning som har sagt att sex säljer. När underklädes och badklädes bolagen använder sexiga kvinnor och män i sin reklam, stämmer det bara med vad samhället krävde.

Report abuse »

Livet i Sverige

May 15th, 2010 by sillyprawn

Det kom ett brev från en god vän till dig i ditt gamla hemland. Han/Hon berättade för dig att de också funderade på att flytta till Sverige, men de känner sig lite osakra, eftersom de inte vet någonting om Sverige. Är det mycket som är annorlunda? Trivs du i Sverige? Hur bor du? Hur är vädret? Hur är svenskarna? Skriv ett brev och berätta för din vän om livet här. Vilka råd vill du ge till din vän?

Hej Josephine!

Vad kul att få ett brev från dig och vilken nyhet! Jag hade ingen aning om att du funderade på att flytta från Singapore men om du kommer till Sverige blir det kul!

Har du funderat på något annat landet? Sverige ligger i nora Europa och har fyra årstider. Jag bor i Lund som ligger i Skåne, södra Sverige. Det är lite varmare än resten av Sverige men inteo som Singapore! På sommaren är det mest 25 grader och solen går ner sent runt kl 9 på kvällen. Jag tycker bäst om Sverige sommartid men snön på vintern är vackert också, särskilt på julen.

De flesta av oss bor i lägenheter i Sverige men vi har inte så mycket höghus som i Singapore. Jag bor med Johan i en hyreslägenhet i norra Lund men det kan blir svårt att hitta en lägenhet i Lund för att många studenter kommer till Lunds Universitet varje år.

Svenskarna är vänliga men det är bättre om du pratar svenske med dem. Du kan shoppa i affärerna bättre också och bli en del av samhället snabbare.

Om du har någon fråga, skicka email till mig. Jag ska bli glad att hjälpa dig!

Mvh
Clarissa

Report abuse »

Du har blivit miljonär!

May 15th, 2010 by sillyprawn

Grattis! Det som man inte tror ska hända har faktiskt hänt. Du har vunnit tio miljoner på Lotto den här veckan. Skrev ett brev till en släkting eller vän och berätta om vinsten. Berätta också vad du tänker göra med pengarna. Glöm inte att fråga lite om hur släktingen/vännen själv har det i livet.

Kära Sylvia!

Hur är det? Jag hoppas att allt är bra med dig. Hur går din hemliga resa i Kent? Trivs du där? Ladda upp bilder om du tog några för att du är en bra fotograf. Jag gillar alltid dina bilder.

Jag har en bra nyhet! Jag har vunnit tio miljoner på Lotto den här veckan! Det är inte på skoj, det är sant! Det är ju spännande och jag har redan tänkt på vad jag ska göra med pengarna.

Först ska jag ge tio procent till kyrkan i Singapore för att Gud har välsignat mig. Sedan ska jag ge tio procent till min pappa, tio procent till mina syskon och tio procent till min familj i Sverige.

Jag tänker att jag ska spara tjugo procent på banken och tio procent går till investeringar, Med återstående av pengarna ska jag köpa en bil och en lägenhet och kanske åker vi på en lång, lugn resa i Europa.

Låter det bra? Meddela mig om vad du tror om mina planer!

Pussar och kramar

Clarissa

Report abuse »

Grammatikuppsats:bisatsinledare

May 15th, 2010 by sillyprawn

Hur är det att bo i Sverige? Trivs du i Sverige? Värför/varför inte? Skriv en uppsats och använd många bisatser och bisatsinledare t.ex att, om, när, medan, innan, tills, förran, därför att, eftersom, för att, trots att, fastän, fast, även om.

Jag kom till Sverige första gången 2006 då träffade jag min man. Vi känner varandra sen gammalt för att en gemensam bekant presenterade han för mig. Även om det var tidsskillnad mellan våra ländet fortsätter vi att kontakta varandra varje dag.  I augusti 2006 besökte jag Sverige och mitt först intryck av Sverige var trots att jag gillar frisk luft i Sverige, att det kan bli för kallt för mig. Eftersom jag kommer från Singapore där det liknar sommar hela året.

Fastän Sverige är kallt, trivs jag bra i Sverige nu. Sakta men sakert kommer jag att gilla Sveriges årstider mer och mer, särsikt vår och sommar. Våren därför att allting kommer att stå i blom och sommaren för att vi kan ha grillfest medan vi avnjuter länge dagtid och varmare väder. Jag tror att jag fortfarande ska bor i Sverige när jag blir gammal.

Report abuse »

Skriv ett kort

May 15th, 2010 by sillyprawn

En person som du känner mycket väl har haft problem med alkohol, narkotika eller en annan drog. Nu har du hört att din vän är på ett behandlingshem för att få hjälp med sitt problem. Skriv ett kort till din vän och önska lycka till.

Kära Emma!

Hur är det? Jah har hört att du får hjälp med ditt problem. Jag är glad för det och tycker att du är en modig person! Självklart det är svart men jag tror att du kan klara det. Jag stöder alltid dig i din behandlingen. När du känner dig ensam och vill prata med någon kan du ringa mig.

Lycka till!

Krams och pussar

Clarissa

Report abuse »

En plats i mitt hjärta

May 15th, 2010 by sillyprawn

Beskriv en plats som har betytt mycket för dig! Det kan vara platsen där du föddes och växte upp eller någon plats som du har besökt på en semesterresa. Kanske har du en speciell plats i Sverige som du gärna återvänder till. Var ligger ditt paradis på jorden och hur ser det ut där? Varför betyder den platsen mycket för dig? Glömt inte att ‘krydda med adjectiv’!

Jag har många platser som har betytt mycket för mig men mest av allt är en ö som ligger i sydöstra Sverige – Öland.

För tre år sedan var jag en student på Lunds Universitet. På sommaren åkte min pojkvän och jag med mina studentkamrater till Öland för att vi hade hyrt ett sommarställe där.

Öland är en ö och det fånns många fritidshus och klippiga stränder. Trots att det var sommartid var Öland kallt så vi stannade i huset i stället.

Vi bodde på Öland i tre dagar. På sista dagenskväll frågade min pojvän mig om vi kunde ta en promenad. Han kände sig dålig och trodde att frisk luft kanska kunde få honom att må bättre. Jag tyckte det var för kallt ute men vi gick ut i alla fall.

När vi kom till en brant klippa stod vi där för några minuter och tittade ut på solnedgången. Plötsligt föll min pojkvän på knå och friade till mig. Det var en överraskning men ett vackert ögonblick som jag vill minnas for evigt. Därför är Öland en plats som betytt mycket för mig.

Report abuse »

When I was young, I wish I could be a….

May 15th, 2010 by sillyprawn

När jag var ung önskade jag att bli författare för att jag älskar att läsa böcker. Min första bok som jag kan minnas var om Nancy Drew och hennes kompisar som jobbar tillsammans att lösa fall eller brott. Jag var elvaår gammal när jag läste alla bocker av Nancy Draw, Hardy Boys och några andra av författaren Enid Blyton. Jag har fortfaranda boken – ‘The Famous Five’ som min pappa gav mig på min tolfte födelsdag.

Min mamma som dog för tio år sedan brukade ta jag och mina syskon till biblioteket. Hon älskade att läsa kinesisk historia och vi stannade ofta på biblioteket i tre eller fyra timmar varje gång. Då kunde jag läsa allting och låna böckerna också. Eftersom jag älskar att läsa, tänker jag bli förtfattare så att alla kan läsa vad jag har drömt om och skrivit.

Även om jag har en utbildning i marknadsbranschen vill jag bli förtfattare. I mitt senaste jobb var jag copywriter och jag tog hand om innehållen för våra webbsidor. Nu försöker jag att uppdatera min matblog http://singlishswenglish.blogspot.com/i både engelska och svenska varannan dag så att jag kan ge både av min kärlek – mat och skriva.

Jag önskar att jag kan fortsätta att jobba som copywriter i Sverige men det är lite svårt att hitta någon anställning som bara behöver skrift på engelska. Ofta har jag i stället hittat anställningar som behöver både svenska och engelska men jag hoppas att om jag fortsätter att kämpa på svenska kan jag bli en bra svensk copywriter också.

Report abuse »

Du ska ha fest i din lägenhet och du är rädd att störa dina grannar…

May 15th, 2010 by sillyprawn

Skriv en lapp till dina grannar som du kan sätta upp i trappan.

Kära grannar!                                                                               Lund, 2010-05-12

Vi ska ha en fest på lördag på kvällen mellan kl 5-10 för att vi ska fira Johans examendag, Vi har bjudit in var familj och våra kompisar och vi hoppas att vi inte kommer att störa er med festen.

Om du har tid, önskar vi att du kan komma till festen och hälsa på oss också! Vi bor i lägentet 1316 och du behöver bara ta med egen alkohol dricker om du vill. Vi ser fram emot att träffa er!

Mvh

Johan och Clarissa

Mobil: 07654321

Report abuse »

Skriv och gratulera

March 20th, 2010 by sillyprawn

Ett par som du känner har just fått barn. Eftersom de bor i en annan stad än du kan du inte bara gå hem till dem och gratulera. Skriv därför ett brev till dem:

  • Gratulera dem till barnet
  • Berätta hur du fick veta att de har fått barn och vad du kände då
  • Det var ett tag sedan ni sågs sist, så berätta kort vad du gör nu för tiden
  • Skriv något om att ni kanske kan träffas snart. Kanske vill du till exempel gärna se barnet

Kära Joycelyn!

Grattis!Jag såg från din Facebook sida att din lilla flicka föddes förra torsdagen. Det blir spännande för att det är ditt första barn. Hur mår du? Jag hoppas din lilla flicka är duktig och att du sova tillräckligt.

Jag kom tillbaka från Singapore för tre veckor sedan. Nu pluggar jag mest svenska igen eftersom jag har ett prov i maj. Det var ett tag sedan vi sist sågs, men jag tror att du kommer blir lite upptagen med ditt barn nu och kanske behöver du tid till att vänja dig med din nya livstil.

Om det går bra så kanske jag kan besöka dig efter mitt prov i maj. Jag kan meddela dig vid ett närmare datum, är det okej?Under tiden, om du har tid så kan du väll ladda upp mer bilder av ditt barn!

Pussar och kramar

Clarissa

Report abuse »

Ett meddelande

March 20th, 2010 by sillyprawn

En tröja har försvunnit i tvättstugan, sätt upp ett meddelande i tvättungan och fråga om någon har tagit din tröja. Beskriv hur den ser ut!

Hej grannar!

Jag tvättade igår kväll och upptäckande i morse en försvunnen tröja. Tröjan är röd med vita blommor.Kanske jag har lämnat kvar tröjan i torkmaskin. Jag önskar det om du hitta min tröja, ringer till mig 0701230120.

Täck i förväg!

Clarissa lgh 1316

Report abuse »